Deputatul PNL Nicolae Giugea consideră că nu ar trebui să avem niciun moment de satisfacție atunci când constatăm că România exportă milioane de tone de cereale din producția proprie, în formă brută, comparativ cu statele europene cel mai puternic dezvoltate din punct de vedere agricol, care exportă numai produse cu înalt grad de prelucrare: ”Am constatat cu surprindere că foarte mulți s-au grăbit să se bucure și să anunțe că România a exportat, în primele 9 luni ale anului trecut, cereale în valoare de aproape 3,78 miliarde euro, în creştere cu 41,2% comparativ cu perioada similară din 2021. Nimeni nu și-a pus întrebarea de ce avem o balanță comercială cu un deficit istoric și o inflație cu două cifre. Unii mai fac și imprudența să spună că așa vom deveni o economie competitivă, adică exportând materii prime de calitate și importând produse finite scumpe. Nici o putere agricolă din Uniunea Europeană nu permite exportul de materii prime brute, ci numai de produse cu înalt grad de prelucrare. Din Franța pleacă la export vinuri, pateuri scumpe și produse lactate superioare, din Italia ajung la noi paste făinoase de cea mai bună calitate, biscuiți și uleiuri vegetale, din Germania consumăm conserve superioare și preparate din carne. Este imposibil de conceput ca economia noastră și oamenii care trudesc în agricultură să ajungă la prosperitate prin exporturi fără valoare adăugată brută, la prețuri de materii prime. Fermierii români au așteptat ca depozitele regionale de produse agricole să fie construite cu bani din PNRR. Cei mai curajoși s-au împrumutat pe la bănci ca să creeze unități de producție pentru produse alimentare, când banii europeni ar fi putut să-i ajute gratuit. Nu poți să obții performanță în agricultură când ai un ministru poet, care crede că metaforele ne salvează și de secetă și de rușinea de a avea un potențial agricol imens, dar nevalorificat. Astăzi, agricultura nu se face numai cu mila lui Dumnezeu și cu slujbe pentru
aducerea ploilor, ci cu investiții și cu programe curajoase pentru susținerea producătorilor locali. Riscul privind o criză alimentară nu a trecut, iar România trebuie să fie capabilă să asigure, în primul rând, produse de bază pentru propria populație. Cu măsuri adecvate timpului în care trăim, nu cu sloganuri din epoca tristă comunistă, am putea chiar să devenim un mare furnizor de alimente pentru întreaga Uniune Europeană, competitive și prin preț și prin calitate. Personal, aș avea curaj să pun în competiție zeci de produse românești care să concureze cu cele din statele dezvoltate, pornind de la brânzeturi și produse din carne și până la legume și fructe. Ne trebuie viziune și curaj, nu la fermieri, căci ei au, ci în ministerul care ar trebui să facă din agricultura românească o marcă europeană de succes.”
Nicolae Giugea
Deputat PN