De noaptea minții Olguței Vasilescu: contribuabili trimiși să-și ridice deciziile de impunere la zeci de kilometri!

Conform caietului de sarcini al licitației prin care Primăria Craiova a amanetat o mică parte din bugetul municipiului firmei de curierat AK Post, unii dintre plătitorii de taxe și impozite pot fi notificați să-și ridice corespondența specială constând în deciziile de impunere de la zeci de kilometri distanță. 

Rămăsesem datori cu o continuare în cazului contractului Primăria Craiova – AK Post: municipalitatea are de plătit 103 miliarde de lei vechi pe ”încercări” de comunicare a deciziilor de impunere și a altor documente cu regim special, adică total pe lângă legea care specifică în clar că aceste documente trebuie livrate la domiciliul fiscal al beneficiarului. Și pentru trimiteri poștale în țară și în străinătate. Spre deosebire de ale dăți, a se înțelege că-mi fac mea culpa, în acest caz am întârziat așteptând cu interes atât dreptul la replică din partea firmei AK Post, cât și răspunsurile la întrebările pe care le-am adresat societății – în fine, unei persoane care s-a prezentat drept director regional pentru Oltenia (sau Craiova sau Dolj, nu rețin exact) – în data de 10.02.2022. Cunoașteți parte din acestea, dar nu revenim aici, din lipsă de spațiu.
Între timp, am obținut nenumărate dovezi că acțiunea de comunicare a documentelor cu regim special emise de Primăria Craiova se face nelegal, inclusiv prin ieșirea documentelor din registrul firmei fără dovada comunicării conform legii. Nu mai vorbim de alte servicii pe bani publici prestate de firma AK Post: facturi recuperate din colții câinilor vecinului sau aduse după zile și săptămâni de vreun alt craiovean, că atunci și-a făcut omul timp să re-livreze ce i-a lăsat AK Post în cutia poștală. Dar asta e ultima problemă a administrației Olguța Vasilescu
atunci când vine vorba de cheltuirea celor 103 miliarde din buzunarul craiovenilor pentru serviciile ”poștale” actuale.
Foarte important este cum a fost modificat caietul de sarcini al licitației la cererea AK Post, în favoarea firmei. Dacă adăugăm că în perioada premergătoare clarificărilor din cadrul licitației niște personaje din anturajul Olguței Vasilescu au declarat că, de fapt, licitația nici nu va fi atribuită, pentru că plicurile vor fi distribuite cu angajații proprii ai primăriei, așa cum prevede legea, afirmații care au adormit concurența, tabloul înțelegerii devine complet.

Revenind la timp și spațiu, să reluăm.
Pe 13 august 2021, Primăria Craiova publica anunțul pentru licitația în cauză: Acord-cadru având ca obiect servicii poștale de distribuire a corespondenței, servicii de printare, împachetare a dispozițiilor și comunicare la adresa contribuabilului etc. Valoarea estimată: 10.294.877.44 lei. Termen-limită de depunere a ofertelor: 30.08.2021, ora 11.00.
În data de 26.08.2021, Primăria Craiova emite clarificări, la cererea participanților la licitație, doi la număr – AK Post și Poșta Română, anunțând, totodată, și ce modificări au fost aduse caietului de sarcini.
Una dintre acestea este de-a dreptul halucinantă: la cererea AK Post, pe motivul, vezi Doamne, eliminării discriminării, Primăria Craiova renunță la obligația inițială impusă operatorului de a avea sedii de păstrare a corespondenței, deservite de personal autorizat, la cel mult 20 km de adresa beneficiarului trimiterii poștale. De ce era necesară această prevedere? Simplu: contribuabilul, care, cum spuneam, își permite să mai meargă și la serviciu, nu să aștepte acasă în fiecare zi curierul AK Post cu scrisoarea – asta, în cazul în care firma ar și avea personal autorizat să comunice documente fiscale cu regim special, dovadă pe care am solicitat-o în 10.02.2022, dar pe care nu am primit-o – va fi obligat să meargă singur să-și ridice decizia de impozitare, de la un sediu indicat de AK Post. Care, inițial, conform caietului de sarcini, nu putea fi mai departe de 20 km de domiciliul nefericitului. Adică, gândiseră gâsculițele Olguței Vasilescu, dacă tot îi trimitem pe drumuri, pe 103 miliarde din buzunarele lor, măcar să nu-i punem să facă ”decât” maxim 40 de kilometri, tot pe banii lor, să intre în posesia documentelor pe care noi, primăria, suntem obligați PRIN LEGE să i le transmitem la domiciliu!
Numai că n-a rămas nici măcar așa: la cererea AK Post, primăria a eliminat definitiv orice referire matematică la distanța față de adresa de domiciliu a contribuabilului, instituind, în schimb, ”obligația” ca operatorul să aibă un spațiu de păstrare a documentației nelivrate ”în cel mai apropiat oraș/municipiu de adresa de destinație, astfel încât destinatarul să o poată ridica în această perioadă”. Adică, plătitorii de taxe și impozite către bugetul Craiovei, dar care au domiciliul fiscal în alte localități, pot fi invitați să parcurgă sute de kilometri, dus-întors, funcție de distanța până la cel mai apropiat oraș/municipiu de adresa la care locuiesc efectiv!
Atenție, aceasta este singura referire din caietul de sarcini la punctele de acces deservite de personal autorizat unde să fie chemați contribuabilii!
În rest, capacitatea de a comunica trimiterile pe întreg teritoriul României a trebuit dovedită prin ”declarație pe propria răspundere”, iar, referitor la punctele de lucru de pe teritoriul Craiovei, singura obligație impusă a fost ”capacitatea de a colecta și sorta trimiterile în cel puțin un punct de lucru în municipiul Craiova prin intermediul căruia să se desfășoare activitatea în relația cu autoritatea contractantă”.
De altfel, Primăria Craiova a recunoscut din start că nu calitatea serviciilor sociale a contat cel mai mult în cheltuirea banului public, ci ”raportul calitate-preț”, după cum este specificat în descrierea licitației.
Așadar, ca și în cazul asocierii cu McDonald’s, nu ridicarea nivelului de trai al contribuabilului craiovean este grija Olguței Vasilescu, ci pupatul pe creștet al unor firme îmbuibate cu bani publici sau pe seama patrimoniului Băniei.
Revenim

P.S. Între timp, au mai apărut niște fluturași în cutiile poștale ale craiovenilor, de această dată – fără a fi precizat expeditorul, prin care aceștia sunt trimiși pe strada Cerna pentru a intra în posesia unor scrisorele, nu se știe de unde.