Cosa Nostra a pierdut meciul gunoiului în Craiova. În fața cui…

Un banc greu care circula cu mai bine de 20 de ani în urmă în România spunea că, aterizați la București în scopul extinderii afacerilor Famiglia, tătucii Cosa Nostra le-au încredințat șefilor daco-romani o misiune specială, dificilă, cu țintă în Estul îndepărtat, nu contează, de a cărei îndeplinire era condiționată aderarea românașilor la holdingul supremației infracționale a lumii. La despărțire, Nașul, printr-o întoarcere de trunchi întâmplătoare, ca și când ar fi descoperit cu coada ochiului nu știu ce scamă pe cotul sacoului, ar fi spus: ”Și, pentru prestanță, mai luați-vă și voi câte un elicopter, niște vile mai mari, cu două nivele măcar… Ce fel de hotel e ăsta????”. Mahărul român s-ar fi semiaplecat în chip de respect și de semn de recepționare a ordinului. Mai târziu, cu avionul purtător de nași undeva îndepărtându-se în fundal, mahărul, către locotenenți: ”Adriene, mai vinde din elicopterele-alea! La ce dracu ne trebuie trei? Vasile, bă, o vilă de vacanță are maxim 3 nivele, bă, dobitocule, nu cinci! Mai taie din ele, dă-le dracu!”
Ei bine, cât e banc, cât e realitate, vă lăsăm să judecați singuri. Noi doar vă prezentăm upgrade-ul pe care l-au executat urmașii la afacerea cu gunoaie patentată în Italia și intrată în Craiova pe vremea celebrei Systema Ecologic, în 2002.

După 20 de ani

Arătam în nouapresa.ro, la un an de nou mandat al clicii Vasilescu-Manda, că, în Craiova, curățenia e la pământ, iar, cu toate astea, craiovenii sunt obligați să plătească miliarde companiei de casă a PSD & ”veteranii” (cunoscătorii știu de ce îi spun așa), IRIDEX, pe lângă banii pe contractul de servicii. De altfel, despre monopolul instaurat în Craiova și în Dolj în materie de salubritate și de construcții de drumuri de către găștile de sorginte neo-comunistă, vom discuta pe larg în alte materiale (5 octombrie 2021).
Iată că anul 2022 a venit cu o nouă creștere a taxei de salubrizare – 12 lei de persoană, în primă fază, pentru că suntem abia în februarie, și asta în ciuda declarațiilor populiste ale primarului Craiovei, Olguța Vasilescu. Care, acum, găsește vinovați unde vede cu ochiul: doljenii, care nu știu să colecteze selectiv sau nu sunt suficient de educați, Uniunea Europeană, legislația și directivele de mediu! În nici un caz ea, funcționarii din Primăria Craiova, ADI ECODOLJ, entitatea învestită să semneze contractele cu operatorul de salubrizare, sau beneficiarul oficial al milioanelor de euro, operatorul însuși, IRIDEX!

Ce spune realitatea?

De fapt, beneficiind de ”prietenia” Liei-Olguța VASILESCU, a directorilor Adela PLĂCINTESCU și Alin GLĂVAN, compania IRIDEX încasează lunar tarife supraevaluate de la fiecare primărie din Dolj, implicit de la fiecare cetățean, anumite elemente de cost fiind supraevaluate de 2 sau de 3 ori. Totul cu avizul de legalitate acordat de juriștii Ovidiu MISCHIANU și Raluca MATEESCU, el de la Primăria Craiova și ea de la ECODOLJ!
În primul rând, trebuie să știți că tariful încasat de IRIDEX se calculează foarte simplu: toate cheltuielile și cota de profit ale operatorului se împart la cantitatea de deșeuri programată pentru anul următor, valoarea rezultată fiind tariful pentru fiecare tonă, în funcție de tipul de deșeuri.
Astfel, pe lângă cheltuielile necesare serviciului, proiectul SMID Dolj prevede o cotă de profit pentru operator de 5%, așa cum puteți verifica în documentația de atribuire postată pe SEAP, la pagina 56 din 91 (Recomand citirea tuturor celor 91 de pagini de către primari, poate vă salvați bugetul de greutatea gunoiului. (Încă) nu contractul e problema, ci cum (nu) se aplică acesta!).
În realitate, conform fișelor de fundamentare postate pe site-ul Primăriei Craiova, IRIDEX încasează suplimentar bani aferenți unei cote de profit de 12,5% pentru deșeuri reziduale sau reciclabile, grație ”prieteniei” menținute cu mult ”tact” cu decizionalii și funcționarii locali.

Cât îi costă această prietenie pe doljeni?

Spre exemplu, tariful pentru deșeurile reziduale (202,98 lei pe tonă fără TVA) prevede un profit pentru IRIDEX de 2,69 milioane lei, ceea ce se traduce printr-o cotă de profit de 12,5%. Dacă dacă s-ar fi respectat cota de 5%, IRIDEX ar fi avut profit de 1,07 milioane lei, rezultând astfel o diferență încasată suplimentar de 1,61 milioane lei, aproape 400.000 de euro, dintr-un singur tip de deșeuri. Mai mult, dacă s-ar fi respectat cota de 5%, tariful pentru deșeurile reziduale ar fi trebuit să fie de 189,44 lei, ceea ce, implicit, ar fi adus și o taxă de salubrizare mai mică pentru fiecare cetățean. Similar se întâmplă și cu deșeurile reciclabile: profitul legal de 5% ar fi fost 0,58 milioane lei, în realitate primăriile din Dolj plătesc de aproape 3 ori mai mult – 1.45 milioane lei, tariful pe tonă fiind de, atenție, 739,68 lei!!!
Să vă spun că, la licitație, prețul a fost de 184,11 lei pe tonă? S-a modificat și a crescut un pic…cu 500%!!
Nu am calculat, dar sunt sigur că astfel de cote de profit supraevaluate se regăsesc și în cadrul celorlalte categorii de tarife încasate de firmă. Drept urmare, pentru fiecare categorie de deșeuri facturată de IRIDEX, Primăria Craiova decontează tarife mult supraevaluate față de cerințele proiectului SMID Dolj, suma plătită suplimentar anual din bugetul fiecărui cetățean din județul Dolj fiind, dacă nu greșesc eu, de vreo 2 milioane de euro, las experții plătiți din bani publici să se pronunțe!
Ieri, în ședință extraordinară, Lia-Olguța VASILESCU a propus o nouă majorare pentru IRIDEX, tariful pentru deșeurile reziduale să crească cu 28 de lei, noul tarif urmând a fi de 230 de lei pentru fiecare tonă!
Fără a mai fi o surpriză, cota de profit a operatorului este tot 12,5%, fapt pentru care, în anul 2022, operatorul va încasa un profit suplimentar de 1,8 milioane lei, cu 200 de mii de lei mai mult decât până în prezent!
Dincolo de acest atentat direct la buzunarele doljenilor, serviciile prestate de firma IRIDEX sunt departe de standardele de calitate necesare, fapt care ar trebui să atragă sancțiuni și penalizări operatorului, nu beneficii financiare suplimentare!În acest timp, Craiova a devenit celebră pe Facebook pentru gunoaiele ce au inundat orașul, dar nu contează atunci când, în cei 10 ani de contract, firma va încasa suplimentar peste 20 milioane de euro.
Întreb, nu dau cu parul: de la cine recuperează doljenii acești bani și cât la sută din ei împarte IRIDEX?